• Επιστολική ψήφος: Το σχέδιο 9 σημείων για να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες

  Επιστολική ψήφος: Το σχέδιο 9 σημείων για να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες

 • Work and Holiday Visa agreement between Greece and Australia swings into effect

  Work and Holiday Visa agreement between Greece and Australia swings into effect

 • Hellenic Cadastre issues an infogram with easy steps to register Greek property

  Hellenic Cadastre issues an infogram with easy steps to register Greek property

 • Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

  Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

 • Πρωτοποριακό το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

  Πρωτοποριακό το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

 • Greek community in Dandenong celebrates 60 year milestone

  Greek community in Dandenong celebrates 60 year milestone

 • The upside of Greece’s brain-drain

  The upside of Greece’s brain-drain

 • Greek PM Mitsotakis sets voting rights of Greeks abroad as a government priority

  Greek PM Mitsotakis sets voting rights of Greeks abroad as a government priority

 • Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων του εξωτερικού

  Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων του εξωτερικού

 • Greek diaspora to get dedicated website to sell their property back home

  Greek diaspora to get dedicated website to sell their property back home

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τζορτζ Τζιτζίκος: ο Ελληνας του Τραµπ

αργότερα παραιτήθηκε από τον Λευκό ΟίκοΗ αλήθεια είναι πως όταν το πρωτοάκουσα μου φάνηκε τρελό: Ο Τζορτζ Τζιτζίκος, ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην καμπάνια μιας άλλης υποψηφίας, της Σοφίας Νικολάου, που θα κατέβει στις βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία.
Πριν από τρία χρόνια, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ για τις αμερικανικές εκλογές είχα προσπαθήσει να μάθω περισσότερα για εκείνον, αλλά υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Να, όμως, που τώρα περπατούσα μαζί του στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης στην Γκράβα.

tzitzikos and trump sylooΜε κουστούμι, μοβ ποσέτ και καλογυαλισμένα μοκασίνια, μπορεί να ήταν λίγο σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, αλλά χαιρετούσε και εκείνος τον κόσμο με άνεση (και σπαστά ελληνικά), παρακολουθώντας ικανοποιημένος την «υποψήφιά του». Νωρίτερα είχαμε βρεθεί στο πολιτικό γραφείο της κ. Νικολάου στην οδό Αμερικής. Στο ένα χέρι κρατούσε ένα πλαστικό ποτήρι με παγωμένη κόκα κόλα και στο άλλο χαρτιά με χειρόγραφες σημειώσεις για όσα ήθελε να συζητήσουμε. «Πάντα προσπαθούσα να περνάω απαρατήρητος», μου λέει χαμογελώντας όταν του εκμυστηρεύθηκα τη δυσκολία που είχα πριν από τρία χρόνια.

Το ξεκίνημα
Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς, γιος ιερέα στην Αλαμπάμα, κόλλησε το μικρόβιο της πολιτικής στο πανεπιστήμιο. Είχε τότε προσφερθεί να είναι ένας από τους οδηγούς της αυτοκινητοπομπής του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Στο αυτοκίνητο γνώρισε την ομάδα του, προφανώς τον συμπάθησαν και όταν το βράδυ τους άφησε στο αεροδρόμιο, του πρότειναν να κάνει πρακτική στην Ουάσιγκτον. Δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη και έγινε το παιδί για όλες τις δουλειές – βασικά για τις φωτοτυπίες. Μετά το πανεπιστήμιο έπιασε την πρώτη του δουλειά στην κυβέρνηση Μπους και έκτοτε εργάστηκε στις προεκλογικές καμπάνιες όλων των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων.Ο Τζορτζ Τζιτζίκος γνώρισε τον Ντόναλντ Τραμπ την άνοιξη του 2015. «Κάποια στιγμή πετάξαμε μαζί πάνω από την Ελλάδα. Σκέφθηκα πως είμαι πάνω από τη θάλασσα που ο παππούς μου διέσχισε μόνος του πριν τόσα χρόνια. Και τώρα ο εγγονός του βρισκόταν στο αεροπλάνο με τον πρόεδρο της Αμερικής».

Με τον Τραμπ γνωρίστηκαν την άνοιξη του 2015. «Το μόνο που μου είχαν πει ήταν πως ήθελε να του διοργανώσω μια συνέντευξη Τύπου. Πήγα, τον συνάντησα και τότε μου ανακοίνωσε πως ήθελε να “στήσω” την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του». Στις 15 Ιουλίου ο Τζιτζίκος τα είχε όλα έτοιμα στο λόμπι του Trump Tower. «Εγώ βέβαια ήθελα να κατέβει με το ασανσέρ, αλλά εκείνος ήταν ανένδοτος», θυμάται. «Αποκλείεται, θα κατέβω από τις κυλιόμενες σκάλες» του είχε πει ο Τραμπ. «Και βέβαια έγινε το δικό του, πάντα γίνεται το δικό του», λέει ο Τζιτζίκος γελώντας.
Μπορεί η υποψηφιότητα να εθεωρείτο από πολλούς ανέκδοτο, ο Τζιτζίκος όμως, με μεγάλη εμπειρία στις αμερικανικές εκλογές, είχε νιώσει ήδη από τον πρώτο μήνα πως ο Τραμπ είχε κάτι το διαφορετικό και πως θα έφτανε στον Λευκό Οίκο. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά τέλη Αυγούστου του 2015, να έχουμε 3% στις δημοσκοπήσεις, αλλά σε μια ομιλία στην Αλαμπάμα να έχουμε μαζέψει 40.000 κόσμο. Ηταν κάτι ανήκουστο». Η ομάδα Τραμπ απαρτιζόταν αρχικά από τον Τζιτζίκο και τέσσερα ακόμη άτομα – εκείνος, προετοίμαζε το έδαφος για κάθε εκδήλωση: από τις μετακινήσεις και τον εξοπλισμό μέχρι τον τρόπο που θα φωτιζόταν ο υποψήφιος ή τη μουσική. «Αν και τη μουσική την επέλεγε πάντα ο Τραμπ.
Εγώ έπρεπε να βεβαιωθώ πως θα παίξει στη σειρά που ήθελε και πολύ δυνατά!».

Οσο περνούσαν οι μήνες, η ομάδα μεγάλωνε αλλά ο Τζιτζίκος παρέμενε στον στενό πυρήνα, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες και ταξιδεύοντας μαζί του σε όλη την Αμερική. Μου διηγήθηκε πως μία από τις εκδηλώσεις είχε συμπέσει με τη σχολική γιορτή της κόρης του. Ο Τραμπ το έμαθε και του ζήτησε τη συσκευή του τηλεφώνου του. Ανοιξε την κάμερα και άρχισε να βιντεοσκοπεί: «Ο πατέρας σας, σας αγαπάει πάρα πολύ, αλλά όπως ξέρετε διεκδικούμε την προεδρία, οπότε εάν δεν σας πειράζει θα σας τον κλέψω για μία μέρα. Είναι ταλαντούχος και τον χρειάζομαι», είπε και έστειλε το βίντεο στην κόρη του.

«Είναι ένας καλός άνθρωπος. Ισως ο πιο παρεξηγημένος πολιτικός που ξέρω. Πάντα αστειευόμουν πως ακόμη και εάν ανακαλύψει τη θεραπεία του καρκίνου, θα τον κατηγορήσουν ότι άφησε άνεργους όλους τους επιστήμονες», λέει ο Τζιτζίκος, ο οποίος παρότι παραιτήθηκε σχετικά γρήγορα από τη θέση που είχε αναλάβει στον Λευκό Οίκο μετά την εκλογική νίκη, διατηρεί μέχρι και σήμερα καλές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο. Εκτοτε, ίδρυσε μια συμβουλευτική εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας (την «Dynamis»), αλλά βασικό του πρότζεκτ αυτό το διάστημα είναι όπως λέει να βάλει την κ. Νικολάου στην ελληνική Βουλή.Η γνωριμία

Τζιτζίκος και Νικολάου γνωρίστηκαν πέρυσι στους Δελφούς, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ. Ενας κοινός φίλος τους σύστησε, ήπιαν έναν καφέ και συζήτησαν. Εκείνη, δικηγόρος στο επάγγελμα, σκεφτόταν ήδη σοβαρά να κατέβει στις εκλογές αλλά ακόμα δεν το είχε αποφασίσει. Λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν ταξίδεψε στην Αμερική, ξανασυναντήθηκαν και την κάλεσε στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Τότε, της έκανε το «τεστ»: «Ηταν σημαντικό να σιγουρευτώ πως ήταν συνειδητοποιημένη και πως έμπαινε στην πολιτική για τους σωστούς λόγους. Της έκανα δύσκολες ερωτήσεις: Γιατί κατεβαίνει, ποιες είναι οι προτεραιότητές της, συγκεκριμένα πράγματα που θέλει να κάνει και πώς θα τα κάνει». Στο τέλος εκείνου του ταξιδιού της είπε πως εάν τελικά έθετε υποψηφιότητα θα ερχόταν στην Ελλάδα να τη βοηθήσει. Και πράγματι, τους τελευταίους μήνες ασχολείται με κάθε πτυχή της καμπάνιας της.

Η καμπάνια στις γειτονιές της πόλης και το βαρόμετρο των απλών ανθρώπων

Η στρατηγική του για την υποψήφια Σοφία Νικολάου αποτελείται κατ’ αρχάς από... πεζοπορίες. Κάθε εβδομάδα επιλέγουν μια γειτονιά και περπατούν για 3-4 ώρες, πόρτα πόρτα. Γνωρίζουν και συνομιλούν με κόσμο. Πίσω στο γραφείο, ο κ. Τζιτζίκος σημειώνει με μαρκαδόρο σε έναν τεράστιο χάρτη τις διαδρομές. Eχει επίσης καθιερώσει το «ανοικτό γραφείο». Μία φορά την εβδομάδα ψηφοφόροι μπορεί να έρθουν για να συζητήσουν ό,τι τους απασχολεί – την πρώτη φορά ήρθαν 2-3 άτομα, τη δεύτερη διπλάσια και πλέον λέει πως το γραφείο γεμίζει.
Κάποια στιγμή της εκμυστηρεύθηκε πως η ιστορία της ήταν από αυτά που τον είχαν κεντρίσει: «Η Σοφία μεγάλωσε σε ένα μικρο χωριό 100 κατοίκων στην Εύβοια. Οι γονείς της ήταν αγρότες και εκείνη με σκληρή δουλειά και επιμονή κατάφερε να έρθει στην Αθήνα. Δουλεύοντας σε διάφορες δουλειές και χωρίς να ζητήσει μία δραχμή από τους δικούς της κατάφερε να σπουδάσει και να φτιάξει ένα επιτυχημένο γραφείο», διηγείται ο κ. Τζιτζίκος.

Iσως η ιστορία της του θύμιζε τις ιστορίες Ελλήνων με τις οποίες μεγάλωσε ή των ίδιων των παππούδων του που έφυγαν από την Ελλάδα για την Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για τις οικογένειές τους. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν ταξίδευα με τον Τραμπ από το Ισραήλ και κάποια στιγμή πετάξαμε πάνω από την Ελλάδα. Κοίταξα από το παράθυρο και σκέφθηκα πως είμαι πάνω από τη θάλασσα που ο παππούς μου διέσχισε μόνος του πριν τόσα χρόνια. Και τώρα ο εγγονός του βρισκόταν στο αεροπλάνο με τον πρόεδρο της Αμερικής».
Το «κομμάτι» του

Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι σίγουρα ένας ακόμη λόγος που βρίσκεται σήμερα εδώ. «Εμείς οι Ελληνες της διασποράς θέλουμε πολύ να βοηθήσουμε τη χώρα. Και νιώθω τώρα πως δεν βοηθάω μόνο μια φίλη που εκτιμώ, αλλά εάν καταφέρουμε και μπει στη Βουλή θα έχω κάνει το δικό μου “κομμάτι” για τη δεύτερη πατρίδα μου», εξηγεί.
Εχει αρχίσει να ακούγεται ότι ο σύμβουλος του Τραμπ βρίσκεται στην Αθήνα, οπότε και άλλοι πολιτικοί –και από άλλα κόμματα– τον έχουν προσεγγίσει ζητώντας συμβουλές ή βοήθεια. Ο ίδιος νιώθει πως έχει κάνει μια βουτιά στα βαθιά νερά της πολιτικής της Ελλάδος και το... ευχαριστιέται. Κάνει επαφές, παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις, τους άλλους υποψηφίους, αν και το βαρόμετρό του παραμένουν οι απλοί άνθρωποι που συναντά.

«Ακούω συνεχώς ιστορίες ανθρώπων που φεύγουν στο εξωτερικό ή αναγκάζονται να αλλάξουν δουλειά. Εχουν απαυδήσει και την ίδια στιγμή έχουν κουραστεί να νιώθουν έτσι. Δεν είναι δυνατόν όλα αυτά να συμβαίνουν στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου». Πιστεύει πως υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Αμερικής, αλλά εάν βλέπει κάτι κοινό είναι πως η Αμερική ήταν ένα καζάνι που έβραζε – το ίδιο πλέον και η Ελλάδα: «Ο Τραμπ ήρθε και ανακάτεψε το καζάνι. Χρειαζόμαστε και εδώ μια τολμηρή, δυναμική και νέα πολιτική ηγεσία για να ανακατέψει τα πράγματα», λέει. Αυτό, το «Νέα, τολμηρή, δυναμική» είναι και το σλόγκαν που έχει επιλέξει για τη Σοφία Νικολάου.

Πηγή: Καθημερινή

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

 • All
 • PERSONALDATA
 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • ΥΓΕΙΑ
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Το βραβείο στην κατηγορία του Καλύτερου Προορισμού Οικογενειακών Διακοπών «Star Family Holidays Destination» για το έτος
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον το Facebook για να διαβάσουν και να συζητήσουν ειδήσεις, καθώς κερδίζουν έδαφος
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Ένας νέος αμερικανικός υπερυπολογιστής με την ονομασία Summit (Κορυφή) κατακτά κυριολεκτικά την... κορυφή των υπερυπολογιστών, καθώς
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Οι άνθρωποι που επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο περπατάνε, αυξάνουν και τις πιθανότητές τους να
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας θα μεταφερθεί στο διάστημα, σε άλλους πλανήτες, σε αστεροειδείς και
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Athens is to host the Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum in October 2018, after the
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην νομοθεσία περί προστασίας
  Read More
  • PERSONALDATA
 • Το 80% της βιομάζας της Γης αποτελούν τα φυτά, το 15% τα βακτήρια και το υπόλοιπο
  Read More
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • Το εισοδηματικό επίπεδο ενός ανθρώπου και ο εγκέφαλός του δεν είναι άσχετα πράγματα - και αυτό δεν
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στον Άρη ένα μικρό αυτόνομο ελικόπτερο, το
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Το Facebook αποκαλύπτει 25 σελίδες κατευθυντήριων οδηγιών για το πώς θα αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις, αναρτήσεις με
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Καινούριο δήμαρχο έχει εδώ και λίγες μέρες η πόλη Σβέρτε στη Γερμανία, στην άκρη της Κοιλάδας
  Read More
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • Το ξενοδοχείο "Kyrimai" στον Γερολιμένα της Μάνης ψηφίστηκε στη Σαντορίνη ως το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο από
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Οι επιστήμονες τρέφουν τις πρώτες βάσιμες ελπίδες ότι θα είναι δυνατό να επιβραδύνουν ή και να
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους,
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA)
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr