• Στα

  Στα "σκαριά" η εκστρατεία τουριστικής προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό από τη Marketing Greece

 • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τουλάχιστον ένας χρόνος για την έγκριση του εμβολίου για τον Covid-19

  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τουλάχιστον ένας χρόνος για την έγκριση του εμβολίου για τον Covid-19

 • Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

  Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

 • Ελληνογερμανικό: Η Ελλάδα στο ΤΟΠ 10 της ISM 2021

  Ελληνογερμανικό: Η Ελλάδα στο ΤΟΠ 10 της ISM 2021

 • Ιατρικός Τουρισμός

  Ιατρικός Τουρισμός

 • 27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

  27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Από το Brain Drain στο Brain Regain : Πρωτοβουλία για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης

braindrain2 250Από το Brain Drain στο Brain Regain. H δράση μιας συμμαχίας 16 μεγάλων ελληνικών εταιρειών (Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote, Τράπεζα της Ελλάδος, Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς, Όμιλος Fourlis, Interamerican,

Temes, ΜΕΤΡΟ, Chipita, Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy) που έχει στόχο τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας

«Στο εξωτερικό βρήκαν δουλειά, όμως η Ελλάδα είναι το σπίτι τους. Εδώ είναι οι φίλοι τους, εδώ είναι οι γονείς τους. Εδώ είναι το μέρος που θέλουν να κάνουν οικογένεια, εδώ είναι το μέρος όπου θέλουν να πάνε σχολείο τα παιδιά τους». Τις σκέψεις των Ελλήνων που τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν να ζουν και να εργάζονται στο εξωτερικό, στο κύμα ενός πρωτοφανούς brain drain, περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Ogilvy Greece, Θεόδωρος Κοτιώνης, παρουσιάζοντας μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει στόχο την αντίστροφη ροή: το Brain Regain.

Πρόκειται για τη δράση μιας συμμαχίας 16 μεγάλων ελληνικών εταιρειών (Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote, Τράπεζα της Ελλάδος, Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς, Όμιλος Fourlis, Interamerican, Temes, ΜΕΤΡΟ, Chipita, Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy) που έχει στόχο τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας.

«Η ιδέα προέκυψε πάνω σε έναν καφέ μεταξύ τριών φίλων, αλλά γρήγορα καταλάβαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες δυνάμεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Κεσεντές. «Απευθύναμε πρόκληση σε επιχειρήσεις να μας υποστηρίξουν και η ανταπόκριση ήταν άμεση». Οι εταιρείες που συμμετέχουν έχουν διαθέσει υψηλόβαθμα στελέχη τους να παίξουν τον ρόλο του μέντορα και να καθοδηγήσουν τους ενδιαφερόμενους για ένα τρίμηνο, δημιουργώντας κανάλια επανασύνδεσής τους με την ελληνική πραγματικότητα. «Χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουμε πίσω περισσότερους».

Άλλοι λείπουν λίγα χρόνια, άλλοι περισσότερα, όλοι όμως έχουν χάσει τα “πατήματά” τους στην ελληνική αγορά. «Έχω προσωπική εμπειρία» είπε ο Γιάννης Παπαχρήστου, γενικός διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα μόλις πριν από τρία χρόνια. «Ήταν ανάγκη κάποιος να με υποστηρίξει την πρώτη δύσκολη περίοδο ώστε να επανασυνδεθώ με τον παλμό και ό,τι συνέβαινε στην Ελλάδα. Αυτό το ρόλο θα έχουν οι μέντορες στο Brain Regain. Θα παρέχουν ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά εκ των έσω και εμπεριστατωμένα, δικτύωση με στελέχη της αγοράς, καθοδήγηση στη διαχείριση των ευκαιριών, υποστήριξη κατά την επάνοδο στην Ελλάδα».

Από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία και καλύτερο μέλλον σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Το 31% ήταν 41 ετών και άνω, το 25% 31-35 ετών, το 19% 36-40 και το 19% 26-30 ετών. Το 55% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού και το 8% είχαν και διδακτορικό. Οι περισσότεροι (32%) εργάζονται στο εξωτερικό 3-6 χρόνια, ενώ ένα 10% πάνω από 10 χρόνια. «Μόνο ένα 20% δεν επιθυμεί να επιστρέψει» είπε ο κ. Κοτιώνης. «Οι άλλοι θα ήθελαν να γυρίσουν στην Ελλάδα». Αρκεί να είχαν την ευκαιρία (και έναν αξιοπρεπή μισθό).

 

*Πηγή: «Καθημερινή», ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ (not the images)

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

 • 1

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.

dimosiografos kon 60xΤα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις του OMOGENEIA MAGAZINE

Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ είπαν


 • faviicom100 
  Eλένη Παρασκευοπούλου

  "Το OMOGENEIA MAGAZINE είναι μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης για μας τους αποδήμους,
  από κάθε άποψη. Σας ευχαριστούμε..."

                                    

 • faviicom100
  Νίκος Σταματίου
   
   "Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του ομογενειακού μας περιοδικού και θέλω να τους ευχηθώ καλό κουράγιο για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που μας προσφέρει με την σωστή ενημέρωσή μας..."

 • faviicom100
  'Ιωάννα Καραδήμου

    " 'Εχει γίνει πλέον μια ευχάριστη συνήθεια να ανοίγω κάθε μέρα, πρώτα την ιστοσελίδα σας. Είναι σημαντικό για μας να μαθαίνουμε σωστά για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και όχι μόνο"