• Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

  Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

 • Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

  Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

 • Coronavirus and military obligations: Regulations for Greeks abroad

 • Η Ελλάδα στο top 3 των προορισμών της Μεσογείου μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

  Η Ελλάδα στο top 3 των προορισμών της Μεσογείου μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

 • 27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

  27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε : Ο Αντιπ/δος της Ε.Ε. κ. Μαρ. Σχοινάς κεντρικός ομιλητής / Aλλαγή ημερομηνίας, Nέα ημερομηνία: 10/12/2020

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ COVID-19

theo omilon 350 ct f1ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 9/5/20 με τον  Δρα. Θεόδωρο Α. Καλλιάνο, Επ/τη Καθηγητή Ευρωπαϊκής Ολοκληρώσεως Παν/μίου Βόννης, π. Στέλεχος της Ε.Ε. - Abstract: Due to the lockdown measures taken in all EU

Member States to face the coronavirus crisis, all scheduled official celebration events for “The Europe Day of 9 May 2020” were cancelled.
EU Institutions, Governments, Public Organisations, Universities and Schools together with other Citizen’s initiatives have been spontaneously mobilised. Via digital means, they managed to organise events and convey messages in order to give an opportunity for reflection and discussion during this day, which is a milestone in the European integration’s journey: 70 Years after the Robert Schuman’s declaration, in Paris, on 9 May 1950.(1)
The following article adapts the discussion that took place in a live interview between a Gymnasium Director, in the Attika region in Greece and the author, in Brussels, with the title: ”70 years of European Solidarity: A celebration under the shadow of COVID-19 crisis”.

Ως επίσημη ημὲρα λήξεως του Δευτὲρου Παγκοσμίου Πολὲμου θεωρεὶται η 8η Μαῖου 1945 και η επὲτειὸς της εορτὰζεται αναλὸγως σε παγκὸσμια κλὶμακα. Η 9η Μαϊου 1950 αντιθὲτως θεωρείται ως επίσημη ημὲρα ενὰρξεως της ειρηνικής συνεργασίας αλληλεγγύης και ολοκλήρωσης της Ευρὼπης. Αυτὴ ὴταν η ημὲρα όπου παρουσιάστηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν η ιστορική «διακήρυξη» του (1) όπου πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), τα μέλη της οποίας θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα στην μεταπολεμική Ευρώπη.Τα τελευταὶα χρὸνια θεωρείται η « Ημὲρα της Ευρὼπης» και εορτάζεται επισήμως από τα Κράτη Μὲλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

 Η 70η επὲτειος του 2020 συνὲπεσε δυστυχώς στην περὶοδο ενὸς γενικού lockdown και αλλων μὲτρων για την καταπολέμηση και έλεγχο της κρίσης που προκάλεσε και στην ΕΕ η πανδημὶα του Κορωναιού COVID 19. Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η ακὺρωση όλων των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί όπως συμβεί με την διακοπή των μαθημὰτων στις αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα επίπεδα της παιδείας, καθώς και σε κάθε άλλου είδους κοινωνικὲς ή θρησκευτικὲς συναθροίσεις και εορτασμούς.

Χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά και μη μὲσα επικοινωνίας τα Ευρωπαϊκά Όργανα, οι Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών, τα Πανεπιστήμια, τα Σχολεία, διάφοροι φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών, προσπάθησαν με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας να δώσουν το μήνυμα της κομβικής επετείου με ανάλογες συζητήσεις και ενημερώσεις.

Το παρόν κείμενο αναφέρεται σε μια συζήτηση-συνέντευξη του γράφοντος που έλαβε χώρα διαδικτυακά κατόπιν πρωτοβουλίας του 2ου Γυμνάσιου του Γὲρακα Αττικής και είχε θετικό αντίκτυπο σε όσους την παρακολούθησαν (2).  .

Τι σημαίνει η σημερινή επέτειος της Ημὲρας της Ευρὼπης υπό την σκιά της κρίσης λόγο της πανδημὶας του Κορωναιού του COVD-19;

Σήμερα, γιορτάζουμε 70 χρόνια, από την διακήρυξη του Ρόμπερτ Σουμὰν την 9η Μαῖου 1950 στὸ Παρὶσι. Ο Ρόμπερτ Σουμὰν, ήταν ένας μεγάλος οραματιστής της Ευρώπης και καλά θα κάνουμε εμείς οι νεότεροι, να τον θυμόμαστε, ως έναν από τους πατέρες της και μάλιστα ένας από εκείνους, που είχε κάνει σημαία του την αλληλεγγύη.

Όπως γράφω και στον “προ πρόλογο” του πρόσφατου βιβλίου μου με τὶτλο «Χωρίς Πυξὶδα; 30+...βὴματα για την Ευρώπη»(3), ο Ρόμπερτ Σουμάν ήταν εκείνος που είχε αναφέρει την περίφημη φράση στην διακήρυξή του, διαβάζω: «Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιάς, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα. Θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα, που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη.”

Πράγματι, αυτή η περίοδος της κρίσης λόγω πανδημίας έδειξε την συνοχή, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ, γιατί πολύ γρήγορα είδαμε πολλές αντιδράσεις και από τα θεσμικά όργανα, αλλά και από τον συντονισμό, μεταξύ των διαφορετικών Κρατών Μελών, προκειμένου από κοινού, να αντιμετωπίσουν αυτόν τον φοβερό και “αόρατο εχθρό”, όπως αποκάλεσαν πολλοί πολιτικοί, προεξάρχοντας του Γάλλου Προέδρου Μακρόν.

Πιστεύετε, ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η πραγματική αλληλεγγύη, που έλεγε ο Σουμὰν; Είναι ταυτόσημη η αλληλεγγύη, που ονειρευόταν ο Σουμάν, μ’ αυτή που ονειρεύεται σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

Κατ’αρχήν αναφέρατε δύο προσωπικότητες, η μία υπήρξε πρίν από 70 χρόνια, η άλλη είναι 70 χρόνια μετά.
Ο ένας, ο Σουμάν, ήταν οραματιστής, εμπνευστής πολιτικός και μάλιστα από αυτούς, που "ίδρυσαν" το Ευρωπαϊκό όραμα, έθεσαν τις βάσεις γι αυτό που είναι σήμερα.

Η κα φον ντερ Λάιεν, είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνεπικουρείται στο έργο της, ή μάλλον ελέγχεται στο έργο της, από το Συμβούλιο και από το Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο που, τότε, στην περίοδο του Σουμάν, ήταν αδιανόητο, όπως είναι σήμερα, δηλαδή να έχουμε εκπροσώπους, από όλα τα Κράτη Μέλη, άμεσα εκλεγμένους και να εκφράζονται μέσα από 6-7 πολιτικούς σχηματισμούς, ενώ στην πραγματικότητα, τα κόμματα σε εθνικό επίπεδο είναι πάνω από 200.

Η αλληλεγγύη, όπως είπε και ο Σουμάν, είναι ένα γεγονός, μια συμπεριφορά, που θα πρέπει σε κάθε επιμέρους της κομμάτι, να διακρίνεται για την επιτυχία της ή όχι. Αυτή η αλληλεγγύη, νομίζω, η « Σουμάνια αλληλεγγύη», εάν θέλετε, έχει εκπληρωθεί, σ’ έναν κατ’αρχήν, μεγάλο βαθμό, από τι; Από την 70 χρόνια ειρήνη, λόγω ακριβώς αυτής της αλληλεγγύης, μεταξύ των λαών της Ευρώπης και μάλιστα αυτών, που πριν τα 70 χρόνια αλληλοσπαράζονταν και δημιουργούσαν οδύνες και σε άλλες γειτονικές χώρες. Αυτού του είδους η έκφανση της αλληλεγγύης, έχει επιτευχθεί. Απομένει βέβαια η αλληλεγγύη, στο επίπεδο το κοινωνικό και στο οικονομικό. Εκεί καθώς καταλαβαίνετε, υπάρχουν εθνικά συμφέροντα, εθνικά ενδιαφέροντα, εθνικές προτεραιότητες, οι οποίες πρέπει να συγκεραστούν, σε ένα ενιαίο πλαίσιο,πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο.

Δεν ήταν εύκολο όταν η Ευρώπη ξεκίνησε με 6 Κράτη Μέλη, όταν έγινε 9, όταν έγινε 10, όταν έγινε 12 και στην συνέχεια 15, για να φτάσει σήμερα, στην Ευρώπη των 27, μια και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, έχουν αποφασίσει να « αποχωρήσουν» απὸ την ΕΕ.
Έχει όμως η αλληλεγγύη, κατά την αντίληψη την οικονομική, θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο των λεγόμενων, πολιτικών της συνοχής. Δηλαδή πολλά Κράτη Μέλη, όπως και η πατρίδα μας, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο γεγονός, π.χ., κάποια καταστροφή ή κάποια επιδημία, όπως τώρα, είναι από τις χώρες που ενισχύονται, στις εθνικές τους προσπάθειες, από τα περιφερειακά και από τα κοινωνικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τους χορηγούν χρήματα, χωρίς επιστροφή. Όχι δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο.

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι σε πολλά θέματα, που δεν φαίνονται εύκολα, υπάρχει μια αλληλεγγύη /συνδρομή για θέματα καθαρά εθνικά, Ας δούμε το π.χ. θέμα της μετανάστευσης. Εκεί παρά τις αποκλίσεις και τις αντιστάσεις, γιατί δεν είναι ακραιφνὼς ευρωπαϊκό θέμα, είδαμε ότι σήμερα, υπάρχει μια βελτίωση και από πλευράς ενισχύσεων των δομών, για τα θέματα π.χ. των μεταναστών/προσφύγων στην χώρα μας, αλλά και επίσης για την φύλαξη των συνόρων μας.

Είναι αρκετή όμως η αλληλεγγύη;

Υπάρχουν άνθρωποι, που δεν θα την δουν ποτέ, ως αρκετή την αλληλεγγύη. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, που κριτικάρουν και λένε: Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος είναι αμφίδρομος. Θα πρέπει δηλαδή αυτός που λαμβάνει, την οποιασδήποτε μορφής αλληλεγγύη, να δείχνει, ότι καταβάλει μια προσπάθεια, για να βελτιώσει και να αναθεωρήσει εκείνους τους όρους και εκείνες τις καταστάσεις, που τον οδήγησαν να είναι σε ένδεια, για να ζητάει κάτι από τον οικονομικά ισχυρότερο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν έχει γίνει αρκετός διάλογος γι’αυτό το θέμα. Έχουν σε διάφορα επίπεδα πολλούς συνομιλητές, που πολύ συχνά μου λένε, αυτό το πράγμα, δηλαδή γιατί δεν μας δίνει η Ευρώπη κι’ άλλα χρήματα;

Θα πρέπει να δικαιολογήσουμε και εμείς όμως: αυτά τα λεφτά που παίρνουμε, πηγαίνουν για τους σωστούς σκοπούς; Υλοποιούνται αυτά τα οποία πράγματι έχουμε ανάγκη, πράγματα που αποτελούν προτεραιότητες, για το κοινό καλό, ή σπαταλούνται δεξιά και αριστερά, για λόγους ήσσονος σημασίας και που δεν έχουν άμεσο κοινωνικό όφελος, όπως θα περίμενε κανείς. Είναι δηλαδή και η δική μας η ευθύνη, στη διαχείρηση της όποιας οικονομικής ενίσχυσης παίρνουμε, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Η μεγάλη προσπάθεια, για τον μεγάλο μαραθώνιο, που ξεκίνησε πριν μερικές μέρες, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να φιλοξενήσει, αυτό το διεθνή μαραθώνιο, για να επιτύχει το στόχο, των 7,5 δις. ευρώ, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο COVID-19. Η μάχη λοιπόν κατά του COVID-19, για να βρεθούν γρήγορα διαγνωστικά τεστ, να βρεθούν θεραπείες και φυσικά εμβόλια, τα οποία εμβόλια δεν είναι μόνο μιας χώρας, καταλαβαίνω, ότι θα είναι επίτευγμα πολλών χωρών.

Το ερώτημα είναι λοιπόν, ότι έγινε αυτή η συσπείρωση, έγινε αυτή η επίτευξη, άρα εμπνέει τελικά, συσπειρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι λέτε γι’αυτό; Συμφωνείτε;

Ήμουν και ένας από αυτούς, που με πικρία σε μια άλλη συνέντευξη που είχα δώσει, είχα διαπιστώσει ότι γι’αυτή την πρωτοβουλία της 4ης Μαϊου 2020, δεν είχε δωθεί η ανάλογη προσοχή από τα αντίστοιχα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε εθνικό επίπεδο. Αυτό συνέβη σε δυστυχώς σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Βέβαια εδώ πρέπει να τονίσουμε ό,τι οι χώρες οι ευρωπαϊκές που πρωτοστάτησαν, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, βρήκαν συνεπίκουρους και άλλους, αμέσως γι’αυτό το θέμα, την Αγγλία και αυτὸ είναι ενδιαφέρον εδώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν από αυτούς, που έδωσε και δεκάδες εκατομύρια ευρώ, για την ενίσχυση του στόχου των 7,5 δις., όπως επίσης και η Νορβηγία και ο Καναδάς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αυτόν τον κοινό αγώνα, απόντες ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα. Που αυτό σηματοδοτεί κάτι. Δηλαδή κάποιοι, κάποιες πολιτικές, ακόμη και τον κοινό κίνδυνο, δεν θέλουν να τον αντιμετωπίσουν από κοινού, για δικούς τους λόγους.

Εγώ κρατάω αυτό που είπατε, ό,τι πράγματι ενεργοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μάλιστα η χώρα μας, μια χώρα με τα πολλά οικονομικά προβλήματα που έχει, ήταν από αυτές που συνεισέφεραν 3.000.000 ευρώ, ποσόν όχι ευκαταφρόνητο, σ’αυτό το στόχο.
Δείχνει λοιπόν, ότι το υπόβαθρο της αλληλεγγύης, κατά την αντίληψη του Σουμάν, υπάρχει. Αλλά θα πρέπει κάθε φορά να ενεργοποιείται, έτσι και να αποδεικνείει, ότι ενεργοποιούμενο, δημιούργησε μία επιτυχία.

Προσδοκώ λοιπόν και εύχομαι ότι αυτή η πρωτοβουλία πράγματι θα δώσει μια ισχυρή ώθηση, στην έρευνα κατά του COVID-19 και ότι πολύ σύντομα, θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, για να απαλλαγούμε και να απελευθερώσουμε πια, την «κοινωνική και οικονομική κινητικότητα» της Ευρώπης, που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας. Δεν μιλάω σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά τουλάχιστον στην Ευρώπη και στις γείτονες χώρες, η μείωση της κινητικότητας της κοινωνίας και κυρίως της οικονομίας, είναι μια απειλή, πάρα πολύ μεγάλη και δεν θα πρέπει να συνεχιστεί άλλο.

Να συμπληρώσουμε ότι η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο τα χρήματα, τους οικονομικούς πόρους, αλλά και την συσπείρωση, όλων των φορέων υγείας, και επιστημόνων για την έρευνα.

Άρα αν μπορεί λοιπόν να εμπνεύσει και να συσπειρώσει σε αυτήν την έκτακτη περίσταση, θα μπορούσε, να συσπειρώσει όλον τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή;

Για την κλιματική αλλαγή, νομίζω η Ευρώπη και κυρίως η διακυβέρνηση τώρα, της κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει πάρει μια σαφή θέση, ήδη πρωτού καν ξεκινήσουν όλα αυτά. Έχει βάλει την «πράσινη επανάσταση», ας το πούμε, το «Green Deal», που επιδιώκει ως πρώτη και απόλυτή της προτεραιότητα. Δηλαδή στην περίοδο των 5 ετών που επέρχονται και εφόσον βέβαια τα έκτακτα γεγονότα, όπως ο COVID-19, μας αφήσουν να σκεφτούμε ψύχραιμα και λογικά, η προστασία του περιβάλλοντος, θα είναι στην απόλυτη προτεραιότητα, των κοινοτικών πολιτικών .Ευχόμαστε ότι αυτή θα είναι και η ατμομηχανή, που θα επηρεάσει και τις εθνικές πολιτικές προς αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή να επιτύχουμε μια αναστροφή ή άμβλυνση, της κλιματικής αλλαγής, ούτως ώστε, να σταματήσουν διάφορα φαινόμενα, που στην χώρα μας, είναι πλέον έντονα και εμφανή.

Μιλάω, για το θέμα της διάβρωσης των παρακτίων ακτών και πόλεων. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, πέραν του νησιωτικού πληθυσμού, κατοικεί στις παραλίες. Αναφέρω π.χ.μια σειρά από παραθαλάσσιες πόλεις της Πελοποννήσου, όπως και όλης της Ελλάδος. Και αυτό είναι ένα θέμα πραγματικά, όπως είναι ένα θέμα και για ένα σωρό άλλες περιοχές, που θίγονται από την κλιματική αλλαγή, όπως και για το διοδείδιο του άνθρακα, που θίγει αστικές περιοχές και περιοχές πυκνοκατοικημένες.

Πότε θα έχουμε βρεὶ τα μέσα γρὴγορης ανίχνευσης θεραπειών από τον COVID-19, τι θα συμβεί με την οικονομία;

Για το θέμα της γρήγορης ανίχνευσης, δεν είμαι ειδικός. Δεν μπορώ να πω πότε, τι, και πως, θα γίνουν όλα αυτά τα θέματα, που αφορούν το καθαρά επιστημονικό κομμάτι καταπολεμήσεως του ιού.

Όσον αφορά όμως την οικονομία, απ’ ότι φαίνεται, και από τα πρώτα δείγματα πλέον της πραγματικής συμπεριφοράς των φορέων παγκοσμίως, φαίνεται ότι θα πάμε, σε μια οικονομική ύφεση, θα πάμε σε μια αλλαγή συμπεριφοράς, ως καταναλωτές και σε μια αλλαγή παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, που μέχρι τώρα δεν την είχαμε συνειδητοποιήσει.
Έτσι, σας αναφέρω, ένα παράδειγμα, την χρήση της «digital technology», δηλαδή της «ψηφιακής τεχνολογίας», στην καθημερινότητά μας, αρχίζοντας από την ηλικία των 3 χρονών, μέχρι των 90.. και. Αυτό είναι μια καινούρια συμπεριφορά, που επεβλήθει στην καταναλωτική μας και στην παραγωγική μας συμπεριφορά.

Και αυτό, προφανώς, θα έχει μια επίπτωση. Και στις δομές των όρων εργασίας και στην αγορά εργασίας, αυτής καθ’αυτής.
Κυρίως, θα ανοίξει ανάγκες και θα δημιουργήσει καινούριες ανάγκες μάλλον, για καινούριες δραστηριότητες. Ήδη το βλέπουμε αυτό, όσοι παρακολουθούμε από κοντά, ή από μελέτες, που γίνονται ή παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βλέπουμε, ότι ήδη τέτοιου είδους διαδικασίες, έχουν αρχίσει και μπαίνουν σε ενέργεια. Άρα η επόμενη μέρα... ..θα είναι σίγουρα διαφορετική.

Άρα θα έχουμε την εποχή προ και μετά κορονοϊού;

Νομίζω ότι θα έχουμε πράγματι, την εποχή προ και μετά από τον ιό. Κατ’αρχήν, από το γεγονός, ό,τι πολλοί άνθρωποι, που θα μπορούσαν να ζήσουν περισσότερο την ζωή τους, θα έχουν φύγει εξ’αιτίας, αυτού του γεγονότος.

Είδαμε ότι σ’αυτήν την εξέλιξη, υπήρχαν αποκλίσεις, από κράτος μέλος σε κράτος μέλος, και είναι μια σειρά από παράγοντες, που συνέβαλαν στο να υπάρχουν, αυτές οι αποκλίσεις.

Η μετά τον κορονοϊό εποχή, βλέπουμε ότι θα έχει αλλάξει τελείως. Σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά μας, ως καταναλωτές, ως ταξιδιώτες, ως τουρίστες και όλα αυτά που κινούνται γύρω από την κινητικότητα. Γιατί η κινητικότητά μας πλέον, παίρνει άλλη διάσταση. Είτε κινούμεθα, με ίδια μέσα, είτε κινούμεθα, με μέσα μαζικής μεταφοράς, ήδη η συμπεριφορά μας, πρέπει και είναι διαφορετική.

Αυτό θα έχει προφανώς επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία, σίγουρα βραχυχρόνιες. Μεσοπρόθεσμα ίσως τα πράγματα, να πάνε προς μια ισορροπία, αλλά σίγουρα όχι σε μια ταύτηση, με αυτά που ξέραμε πριν από την εποχή του κορονοϊού.

Τελικά παραμένω αισιόδοξος, όπως ήμουν πάντα, διότι εκτιμώ ότι η κοινή προσπάθεια της ΕΕ, όπως γίνεται συντονισμένα και οι δυνάμεις, οι οποίες την προωθούν και είναι διαθέσιμες αυτή την στιγμή, θα μας οδηγήσουν, σε μια ισορροπία μετά από αυτή την ταλαιπωρία, που υφίσταται η Ευρώπη και όλος ο πλανήτης. Θα επανέλθουμε σε μια νέα ισορροπία, ευημερίας, δικαιοσύνης και όπως την επιθυμούμε στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στον τρόπο ζωής που γνωρίζουμε και βιώνουμε ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(1) Robert Schuman’s declaration in : https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_en

(2) Η παρουσίαση του κειμένου έχει ως βάση την διαδικτυακή (Αθήνα, Βρυξέλλες) συζήτηση – συνέντευξη που οργάνωσε στις 9/5/2020 η Καθηγήτρια κυρία Κορίννα Περτσινίδου, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου του Γέρακα Αττικής και Διακεκριμένη Πρέσβειρα (Ambassador) του Ευρωπαϊκού Πρoγράμματος-Δικτύου της ΕΕ, Teachers4Europe. https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR0fXR3mUyGNLxJbmPBLzFAtggF5S-dqU8F86wyitC-8rix4ievqROcg-ic&v=LxKlGmWeFPM&app=desktop

(3) THEODOROS A.KALLIANOS /ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ: WITHOUT COMPASS? 30+...Steps for Europe/ΧΩΡΙΣ ΠΥΞΙΔΑ ? 30+...Βήματα για την Ευρώπη, ATHENS 2019, Πρόλογος Καθηγητής Κων.ΓΕ.Αθανασόπουλος , Κ.Ε.Μ.Ε.Α.Α ΘΗΝΑ


Προδημοσίευση:Επιθεώρηση, Αποκέντρωσης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης Τ.99/2020

ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΜΟΝΟ .........

Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου

5th ka x200

Το άγχος ο μεγαλύτερος εχθρός για τους υποψηφίους των πανελλαδικών

panelladikes700x200

-Η "λευκή λίστα": Είκοσι χώρες παίρνουν τουριστικό "διαβατήριο" για την Ελλάδα

ona logo''Solo Eudokia'' Greek and South African Hellenes unite in Covid - 19 - enxordo 2020

Watch the largest plane in the world land in Athens!

 Study Classical Greece in Athens

classical st pe

Συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής

elis isl760x1

 

Η ελληνική γλώσσα, «ένα φως όλο ψυχή», αρχίζει το διαδικτυακό της ταξίδι σε όλα τα παιδιά της ομογένειας....

staellinika 635x220

και..."StaEllinika" σε σχολεία των ΗΠΑ

staellinika usa

VIDEO: EVROS CRISIS 2020 THE TRUTH BEHIND 'FAKE NEWS' (By Ellopia Films USA)

evros migrants at Greek border 800x

27ο Συνέδριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ευρώπης. Υπό την αιγίδα της Ε.Ε :  Ο Αντιπρόεδρος της  Ε.Ε.  κ. Μαργαρίτης  Σχοινάς κεντρικός ομιλητής

25 see l

-Τα παιδιά στο εξωτερικό, οι ηλικιωμένοι γονείς μόνοι

-The Greek secret: Philotimo

the gsp and t
 

 

 

 

 

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

 • 1
 • 2

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.

dimosiografos kon 60xΤα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις του OMOGENEIA MAGAZINE

Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ είπαν


 • faviicom100 
  Eλένη Παρασκευοπούλου

  "Το OMOGENEIA MAGAZINE είναι μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης για μας τους αποδήμους,
  από κάθε άποψη. Σας ευχαριστούμε..."

                                    

 • faviicom100
  Νίκος Σταματίου
   
   "Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του ομογενειακού μας περιοδικού και θέλω να τους ευχηθώ καλό κουράγιο για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που μας προσφέρει με την σωστή ενημέρωσή μας..."

 • faviicom100
  'Ιωάννα Καραδήμου

    " 'Εχει γίνει πλέον μια ευχάριστη συνήθεια να ανοίγω κάθε μέρα, πρώτα την ιστοσελίδα σας. Είναι σημαντικό για μας να μαθαίνουμε σωστά για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και όχι μόνο"