• «Ανοιχτές Πόρτες» για τα 90 χρόνια παρουσίας του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

  «Ανοιχτές Πόρτες» για τα 90 χρόνια παρουσίας του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

 • Διεθνής διάκριση για δύο Γιαννιώτες μαθητές -Ανέπτυξαν μικροδορυφορικό σύστημα

  Διεθνής διάκριση για δύο Γιαννιώτες μαθητές -Ανέπτυξαν μικροδορυφορικό σύστημα

 • “ La Deuxième Chance” de Jimmy jamar και οι «12 ώρες για την Ελλάδα»

  “ La Deuxième Chance” de Jimmy jamar και οι «12 ώρες για την Ελλάδα»

 • Θεόδωρος Γιουρτσίχιν: Εμείς οι Πόντιοι, από το γάλαν τη μάνας έμουν, αγαπούμε την Ελλάδαν

  Θεόδωρος Γιουρτσίχιν: Εμείς οι Πόντιοι, από το γάλαν τη μάνας έμουν, αγαπούμε την Ελλάδαν

 • 4 Έλληνες στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ

  4 Έλληνες στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ

 • Το 4ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών : «Η Ρωμιοσύνη στην Πόλη του χθες και του σήμερα»

  Το 4ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών : «Η Ρωμιοσύνη στην Πόλη του χθες και του σήμερα»

 • Νέοι κανόνες για προξενική προστασία πολίτων κρατών-μελών ΕΕ στο εξωτερικό / Τίθενται σε ισχύ από 1η Μαΐου

  Νέοι κανόνες για προξενική προστασία πολίτων κρατών-μελών ΕΕ στο εξωτερικό / Τίθενται σε ισχύ από 1η Μαΐου

 • Νικόλ Παπαμιχαήλ: Η Ελληνίδα αξιωματικός του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης

  Νικόλ Παπαμιχαήλ: Η Ελληνίδα αξιωματικός του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης

 • Μνήμη και τιμή στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη :«Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα»

  Μνήμη και τιμή στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη :«Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα»

 • Κτηματολόγιο: Προθεσμία έως 9 Ιουλίου για να δηλώσετε τα ακίνητά σας - Αφορά και κατοίκους εξωτερικού

  Κτηματολόγιο: Προθεσμία έως 9 Ιουλίου για να δηλώσετε τα ακίνητά σας - Αφορά και κατοίκους εξωτερικού

 • Αναλυτικός οδηγός / Εφορία: Τι ισχύει για κατοίκους εξωτερικού και ομογενείς

  Αναλυτικός οδηγός / Εφορία: Τι ισχύει για κατοίκους εξωτερικού και ομογενείς

 • Φορολογικοί Κάτοικοι Ελλάδος – Εξωτερικού (επικαιροποιημένο με τις τελευταίες αλλαγές)

  Φορολογικοί Κάτοικοι Ελλάδος – Εξωτερικού (επικαιροποιημένο με τις τελευταίες αλλαγές)

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12

Ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου

si jip me trump 250Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει πλέον μεγαλύτερη επιρροή και από τον Ντόναλντ Τραμπ και αυτό δεν είναι κάτι καλό για τον πλανήτη, προειδοποιεί το περιοδικό Economist. Οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν τη συνήθεια να

περιγράφουν με δέος τους Κινέζους ομολόγους τους. Ο Ρίτσαρντ Νίξον κολάκευσε τον Μάο Τσε Τουνγκ λέγοντάς του ότι τα γραπτά του «άλλαξαν τον κόσμο».

si jip me trump sy onΟ Τζίμι Κάρτερ περιέγραφε τον ΝτενγκΣιαοπίνγκ επιστρατεύοντας ολόκληρη σειρά θετικών χαρακτηρισμών: «Έξυπνος, σκληρός, ευφυής, ειλικρινής, θαρραλέος, ευπαρουσίαστος, φιλικός, με αυτοπεποίθηση».

Ο Μπιλ Κλίντον αποκαλούσε τον ΖιανγκΖεμίν «οραματιστή» και «άνθρωπο ξεχωριστής ευφυΐας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εξίσου γοητευμένος. Σύμφωνα με τη WashingtonPost, περιέγραψε τον Σι Τζινπίνγκ ως «ίσως τον ισχυρότερο ηγέτη» που είχε η Κίνα εδώ και έναν αιώνα.

Πιθανόν ο Τραμπ να έχει δίκιο.

Και θα μπορούσε να προσθέσει -αν κάτι τέτοιο δεν αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για έναν Αμερικανό πρόεδρο- ότι «ο Σι είναι ο ισχυρότερος ηγέτης στον κόσμο».

Βέβαια, η οικονομία της Κίνας είναι δεύτερη σε μέγεθος στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ και ο στρατός της ωχριά μπροστά σε εκείνον της υπερδύναμης. Όμως η ισχυρή οικονομία και ο στρατιωτικός εξοπλισμός δεν είναι το παν.

Ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου βλέπει τις σχέσεις με άλλα κράτη ως εμπορική συναλλαγή και δεν δείχνει ικανός να εφαρμόσει την ατζέντα του στο εσωτερικό.

Μπορεί οι ΗΠΑ να εξακολουθούν να είναι η ισχυρότερη χώρα στη Γη, όμως ο ηγέτης της είναι πιο αδύναμος στο εσωτερικό και λιγότερο αποτελεσματικός στο εξωτερικό από κάθε προκάτοχό του, κυρίως επειδή περιφρονεί τις αξίες και τις συμμαχίες που θεμελιώνουν την αμερικανική επιρροή στον κόσμο.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου απολυταρχικού κράτους στον κόσμο περπατάει καμαρωτός σε κάθε του ταξίδι.
Έχει τον έλεγχο της χώρας του με τρόπο που κανείς από τους προκατόχους του μετά τον Μάο δεν κατάφερε.
Και αν ο Μάο κυβερνούσε μια Κίνα χαοτική και πάμφτωχη, ο Σι εξουσιάζει την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η επιρροή και η ισχύς του Σι είναι στο προσκήνιο σήμερα 18 Οκτωβρίου, στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (σ.σ. του οποίου ο Σι είναι και γενικός γραμματέας) στο Πεκίνο, το πρώτο στο οποίο ο Σι προεδρεύει.

Οι 2.300 σύνεδροι τον αποθέωσαν. Οι σκεπτικοί παρατηρητές θα μπορούσαν να αναρωτηθούν αν ο Κινέζος ηγέτης θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του για το καλό ή για το κακό.

Στο εσωτερικό της χώρας του ο Σι κυβερνά σχεδόν εξίσου ανελεύθερα με τον Πούτιν. Πιστεύει ότι και οι μικρότερες πολιτικές παραχωρήσεις μπορεί να αποδειχθούν ολέθριες.

ΚΟΣΜΕ, ΠΡΟΣΕΧΕ
Στα πολλά επίσημα ταξίδια του ο Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζει τον εαυτό του ως απόστολο της ειρήνης και της φιλίας, ως φωνή της λογικής σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Τα ελαττώματα του Ντόναλντ Τραμπ κάνουν τη δουλειά του ευκολότερη. Στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο ο Σι υποσχέθηκε στην οικονομική ελίτ ότι θα υποστηρίξει την παγκοσμιοποίηση, το ελεύθερο εμπόριο και τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Τα μέλη της ομήγυρης τον άκουσαν με ευχαρίστηση και ανακούφιση σκεπτόμενοι ότι, ευτυχώς, μια υπερδύναμη έχει τη θέληση να υπερασπιστεί το σωστό, ακόμα και αν ο Τραμπ δεν την έχει.

Τα λόγια του Σι έχουν αξία εν μέρει επειδή η χώρα του έχει το μεγαλύτερο συναλλαγματικό απόθεμα στον κόσμο.
Επιπλέον, η πρωτοβουλία BeltandRoad (σ.σ. το πρόγραμμα «Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού» και «Θαλάσσια Οδός του Μεταξιού του 21ου αιώνα») που αποτελεί δική του έμπνευση, έχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών κεφαλαίων θα επενδυθούν στο εξωτερικό σε σιδηροδρόμους, λιμάνια, ενεργειακούς σταθμούς και άλλα έργα υποδομής βοηθώντας πολλές χώρες να ευημερήσουν.

Είναι το είδος της ηγεσίας που οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει μετά το Σχέδιο Μάρσαλ – πρόγραμμα σημαντικά μικρότερο από το τρέχον κινεζικό.

Χωρίς προηγούμενο είναι και η στρατιωτική ισχύς που επιδεικνύει η Κίνα υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ.

Φέτος εγκαινιάστηκε η πρώτη στρατιωτική βάση εκτός της χώρας, στο Τζιμπουτί. Έχει στείλει τα πολεμικά της πλοία στο κατώφλι του ΝΑΤΟ, στη Βαλτική, να διεξάγει γυμνάσια με τον ρωσικό στόλο.

Η Κίνα δηλώνει ότι ποτέ δεν θα εισβάλλει σε καμία χώρα προκειμένου να επιβάλλει τη θέλησή της – εκτός από την Ταϊβάν, την οποία δεν θεωρεί καν χώρα.

Υποστηρίζει ότι όλες της οι κινήσεις έχουν σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, την καταπολέμηση της πειρατείας στις θάλασσες και τη στήριξη ανθρωπιστικών αποστολών.

Όσο για τα τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που η ίδια δημιούργησε και στα οποία λειτουργούν στρατιωτικά αεροδρόμια, τονίζει ότι έχουν αμυντικό χαρακτήρα.

Σε αντίθεση με τον ΒλάντιμιρΠούτιν, ο Σι δεν προκαλεί αναστάτωση στην παγκόσμια πολιτική προσπαθώντας να υπονομεύσει τη δημοκρατία και να αποσταθεροποιήσει τη Δύση.

Ωστόσο, είναι πολύ ανεκτικός στις ατασθαλίες της συμμάχου του, και πυρηνικής δύναμης, Βόρειας Κορέας.

Επιπλέον, η στρατιωτική συμπεριφορά της ίδιας της Κίνας ανησυχεί τους γείτονές της στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά και την Ινδία και την Ιαπωνία. Στο εσωτερικό της χώρας του ο Σι κυβερνά σχεδόν εξίσου ανελεύθερα με τον Πούτιν.

Πιστεύει ότι ακόμα και οι μικρότερες πολιτικές παραχωρήσεις μπορεί να αποδειχθούν ολέθριες όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για το καθεστώς. Η μοίρα της ΕΣΣΔ τον στοιχειώνει και αυτή η ανασφάλεια έχει συνέπειες.

Είναι καχύποπτος όχι μόνο απέναντι στους εχθρούς που ο ίδιος έχει δημιουργήσει με τις διώξεις του, αλλά και απέναντι στην ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της Κίνας και στους νεαρότερους πολίτες της χώρας, οι οποίοι ενηλικιώθηκαν περίπου όταν εκείνος ανέλαβε την εξουσία. Δείχνει αποφασισμένος να εντείνει τον έλεγχο στην κινεζική κοινωνία κυρίως αναβαθμίζοντας τα συστήματα παρακολούθησης και κρατώντας τις δυνάμεις της οικονομίας υπό την εξουσία του κόμματος.

Όλο αυτό θα κάνει την Κίνα λιγότερο πλούσια από όσο θα έπρεπε να είναι και τη ζωή εκεί περισσότερο καταπιεστική. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει χειροτερεύσει επί των ημερών του Σι, με τους ηγέτες του κόσμου να μην έχουν εκφράσει ούτε έναν επικριτικό ψίθυρο. Οι φιλελεύθεροι θρήνησαν στο παρελθόν τα «δέκα χαμένα χρόνια» των μεταρρυθμίσεων που δεν έγιναν στα χρόνια του προκατόχου του Σι, Χου Ζιντάο.

Η δεκαετία έγινε δεκαπενταετία και πιθανότατα θα γίνει εικοσαετία. Κάποιοι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε δει ακόμα το πραγματικό πρόσωπο του Σι.

Ότι το συνέδριο θα τον βοηθήσει να εδραιώσει την εξουσία του και ότι στη συνέχεια θα ξεκινήσει κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις το συντομότερο, στηριζόμενος στην -έστω μερική- επιτυχία του ενάντια στη διαφθορά.

Αν ο Σι είναι κρυπτοπλουραλιστής, τότε κρύβεται πολύ αποτελεσματικά. Επιπλέον, και προς ανησυχία όσων πιστεύουν ότι οι όλοι ηγέτες έχουν ημερομηνία λήξεως, ο Σι Τζινπίνγκ δεν φαίνεται να σκοπεύει να αποχωρήσει συμπληρώνοντας δεκαετία -όπως έκαναν οι προκάτοχοί του- το 2022.

ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ
Ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να πιστεύει ότι η συγκέντρωση σχεδόν απόλυτης εξουσίας επί 1,4 δισ. ανθρώπων στα χέρια ενός ηγέτη είναι, για να δανειστούμε μια αγαπημένη του φράση, «η νέα κανονικότητα» στην κινεζική πολιτική. Αλλά αυτό δεν είναι κανονικό, είναι επικίνδυνο.
Κανείς δεν πρέπει να έχει τόσο μεγάλη εξουσία. Η ενός ανδρός αρχή είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης για την Κίνα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τον Μάο και την Πολιτιστική του Επανάσταση.

Είναι επίσης παράγοντας αυθαίρετης συμπεριφοράς στο εξωτερικό, πράγμα εξαιρετικά ανησυχητικό σε μια εποχή που η Αμερική του Τραμπ κλείνεται στον εαυτό της δημιουργώντας ένα κενό εξουσίας.

Ο κόσμος δεν θέλει ούτε απομονωμένες τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε μια δικτατορία στην Κίνα. Δυστυχώς, είναι πιθανό να συμβούν και τα δύο.

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

 • All
 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • ΥΓΕΙΑ
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Έλληνες ερευνητέςαπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) έριξαν «φως» στη διαδικασία
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Theodoros Zanos, Assistant Professor at the Centre of Bioelectronics of the Feinstein Institute of Medical Research
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στον Άρη ένα μικρό αυτόνομο ελικόπτερο, το
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Leaders from Greece, Cyprus and Egypt inaugurated Roots Revival Week in Alexandria this week, a new
  Read More
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • Eνα εντυπωσιακό βίντεο από τον αττικό ουρανό κατά τη διάρκεια της καταιγίδας το βράδυ του Σαββάτου
  Read More
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • Το Facebook αποκαλύπτει 25 σελίδες κατευθυντήριων οδηγιών για το πώς θα αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις, αναρτήσεις με
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Η Microsoft κυκλοφόρησε την τελευταία αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος Windows 10, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Καινούριο δήμαρχο έχει εδώ και λίγες μέρες η πόλη Σβέρτε στη Γερμανία, στην άκρη της Κοιλάδας
  Read More
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • Το ξενοδοχείο "Kyrimai" στον Γερολιμένα της Μάνης ψηφίστηκε στη Σαντορίνη ως το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο από
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Σύμφωνο συνεργασίας για την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα και την αξιοποίηση των δομών της
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Οι επιστήμονες τρέφουν τις πρώτες βάσιμες ελπίδες ότι θα είναι δυνατό να επιβραδύνουν ή και να
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι οι ασύρματες συνδέσεις των οικιακών και επαγγελματικών δικτύων Wi-Fi σε όλο
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Eρευνητές της Google, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους,
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA)
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Το Λας Βέγκας είναι εντυπωσιακό από κάθε άποψη. Πρώτον, επειδή όλα εκεί είναι τεράστια. Τα ξενοδοχεία
  Read More

GREEKS ABROAD

open letter to prf 250- Lettre des associations grecques et philhellènes au Président de la République française, au sujet des menaces de la Turquie envers la Grèce.

visa dw250- Νέοι κανόνες για προξενική προστασία πολίτων κρατών-μελών ΕΕ στο εξωτερικό / Ισχύουν από 1η Μαΐου 2018

tsiknis250- H 2η απονομή των Βραβείων «Ευπρέπεια 2017

 

students exams250-Πανελλήνιες 2018: Ενημέρωση για τους Έλληνες του εξωτερικού

 

elephants250- Ελληνίδα γενετίστρια ρίχνει φως στο DNA των ελεφάντων

 

arg250- Δημήτρης Αργυρόπουλος: Δημιουργία Μουσείου της ελληνικής μετανάστευσης στο Βέλγιο

- Για 5η συνεχή φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών ο Δ. Αργυρόπουλος!

OM logo om black 220x50- Στον 17ο χρόνο το OMOGENEIA MAGAZINE!

forologikes250- Αναλυτικός οδηγός. Εφορία: Τι ισχύει για κατοίκους εξωτερικού και ομογενείςΑναλυτικός οδηγός.

ty 250- Η Ομογένεια στην προώθηση του Τουρισμού Υγείας

forologikes250- Φορολογικοί Κάτοικοι Ελλάδος – Εξωτερικού (επικαιροποιημένο με τις τελευταίες αλλαγές)

illiolopoulos chr250- Κληρονομιά εξωτερικού για κάτοικο Ελλάδος

 

ballot n250- Η «ψήφος εξωτερικού» και το μπρα ντε φερ δεκαετιών

tamis atg250- H εθνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων αξίζει περισσότερο από δύο πινακίδες

theater pit brx250- Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Κοινός εορτασμός από τις 7 ελληνικές θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών. Δείτε ποιες είναι....

 

 

 

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ είπαν


 • faviicom100 
  Eλένη Παρασκευοπούλου

  "Το OMOGENEIA MAGAZINE είναι μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης για μας τους αποδήμους,
  από κάθε άποψη. Σας ευχαριστούμε..."

                                    

 • faviicom100
  Νίκος Σταματίου
   
   "Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του ομογενειακού μας περιοδικού και θέλω να τους ευχηθώ καλό κουράγιο για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που μας προσφέρει με την σωστή ενημέρωσή μας..."

 • faviicom100
  'Ιωάννα Καραδήμου

    " 'Εχει γίνει πλέον μια ευχάριστη συνήθεια να ανοίγω κάθε μέρα, πρώτα την ιστοσελίδα σας. Είναι σημαντικό για μας να μαθαίνουμε σωστά για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και όχι μόνο"